Scena Maska je nastala iz želje za pozorišnim igranjem i istraživanjem. Svesni činjenice da glomazno, repertoarsko pozorište nema dovoljno materijalnih sredstava i vremena da se bavi ovim vidom stvaralašta, Ivan i Aneta Tomašević su uz pomoć svojih kolega počeli na radu predstave “Klara dogodilo se nešto neočekivano”. Mala glumačka trupa: Aneta Tomašević, Aleksandra Ristić i Ivan Tomašević, počela je sa probama u tadašnjem KLUBU M, jednoj od sala hotela SLOBODA u Šapcu. Ovaj zanimljiv prostor delovao je vrlo inspirativno, a zahvaljujući direkturu hotela gospodinu Zoranu Tošiću, mogli smo da ga redovno koristimo.

Premijera predstave Klara dogodilo se nešto neočekivano izvedena je, u klubu “M” 14.02.2002. godine. Za ovu priliku smo morali da od sale, koja je mogla da primi osamdesetak ljudi, napravimo prostor gde će se smestiti sto pedeset gledalaca. Uz pomoć naše tehnike (Mihailo Brezina, Radivoj Kostadinović, Josip Ucaj) ređali smo redove stolica, iza njih praktikable,iza njih stolove, pa stolice na stolove tako da su se “tribine izdizale skoro do plafona. Prvi red stolica je dolazio do samog prostora za igru. Ovakva zbijenost u malom prostoru omogućila je prisni kontakt sa publikom, a efekat je bio iznad svih očekivanja. Publika je i fizički, a i duhom, što nam je i bio cilj bila aktivni učesnik predstave.

Maska je nastavila i dalje sa radom. Usledile su nove predstave, i za decu i za odrasle. Danas Scena Maska za svoj rad koristi scenu Šabačkog pozorišta. Ono što je dragoceno za pozorišni život u našem gradu, a i za naše pozorište, je to što Maska upotpunjuje repertoar našeg matičnog pozorišta i tesno sarađuje sa njim. Kao plod ovakve saradnje su i naše zajedničke predstave i programi.

Smatramo da je ovakav odnos ispravan i zdrav, jer smo svi mi prvo članovi našeg, Šabačkog pozorišta, a tek onda Scene Maska.

Pored glumaca i tehnike Šabačkog pozorišta, Scena Maska okuplja oko sebe i druge umetnike (glumce, slikare, pisce, muzičare, dramaturge, profesore sa umetničkih akademija...) ali i institucije, na primer: Škola za umetničke zanate iz Šapca je naš redovni saradnik i nosilac poslova realizacije i izradi kostima za naše predstave.

Humanitarnim programima ili predstavama, svakog 14. februara, Scena Maska obeležava svoj dan. Celokupni iznos u novcu i poklonima, ostvaren ovim programima ili predstavama poklanja se ugroženima, bolesnima ili onima kojima je u tom trenutku ta pomoć najpotrebnija. Tog dana se dodeljuju i priznanja svima onima koji su pomagali naš rad u protekloj godini.

Scena Maska je redovno prisutna na svim značajnijim scenama kod nas, ali su česta gostovanja i van Srbije (dva puta u Minhenu, Salcburgu, Kranju, kao i u Sarajevu, Bijeljini, Trebinju…).

Za svoj rad Maska je dobila i značajna priznanja:

  • Na festivalu Zoranovi dani u Zaječaru, za ulogu Daneša u predstavi klara dogodilo se nešto neočekivano, Ivan Tomašević je dobio nagradu ZORANOV BRK
  • Na internacionalnom festivalu Trema fest, za ulogu Klare u predstavi Klara dogodilo se nešto neočekivano, Aneta Tomašević je dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu – ZLATNU MASKU
  • Na istom festivalu, predstava Klara dogodilo se nešto neočekivano dobila je BRONZANU MASKU – nagradu stručnog žirija i SREBRNU MASKU – nagradu publike za predstavu u celini.
  • Na internacionalnom festivalu malih scena u Bijeljini, predstava Sve o onim stvarima i šire o ženskama proglašena je za najbolju, a jedinu NAGRADU koja se dodeljuje na festivalu dobio je Ivan Tomašević za ulogu Dula.

Pored pozorišnih predstava Scena Maska aktivno učestvuje i u ostalim segmentima kulture grada Šapca (promocije, svečane akademije, koncerti, likovne izložbe, kulturne akcije…). Maska je bila inicijator i pokretač akcije Šabac na dobrom glasu koja ima za cilj da putem kulture i umetnosti promoviše naš grad u zemlji i inostranstvu.

Radu i uspesima Scene Maska veliki doprinos daju: SO. Šabac, Šabačko pozorište, hotel Sloboda i mnogi drugi sponzori i pojedinci.

 
.
 
Copyright © 2007 - 2017 ulss. All rights reserved. Grafički dizajn: N-Dizajn. Admin Login, Powered by GetSimple